În ciuda COVID-19, anul 2020 aduce oportunități noi pentru peste 500 fete din Uniunea Europeană. European Institute of Innovation and Technology (Institutul European de Inovație și Tehnologie) va inspira fete din  Bulgaria, Grecia, Polonia, Romania și Spania să ia în considerare o carieră în inovație, antreprenoriat și tehnologie prin organizarea unor ateliere online de competențe antreprenoriale și digitale  în parteneriat cu Consorțiul Certiport Europe.

UE se confruntă cu o lipsă uriașă de profesioniști în domeniul IT. Femeile reprezintă 52% din totalul populației feminine, dar ocupă poziții în domeniul IT doar în proporție de 15%. Doar unul din șase specialiști IT în UE este femeie și doar unul din trei absolvenți este femeie. Creșterea vizibilității și implicării femeilor în economia digitală va conduce la creștere economică și progres social1.

Acest proiect face parte din Planul Acțiune pentru Educația Digitală (Digital Education Action Plan) adoptata de Comisia Europeană și sprijină dezvoltarea competențelor digitale în Europa. În mod specific, acest proiect contribuie la Acțiunea ‘Formare de competențe digitale și antreprenoriale pentru fete’ și promovează modele pozitive care conduc ulterior la îmbunătățirea abilităților antreprenoriale și digitale care să reducă decalajul de gen și să încurajeze participarea femeilor în știință, tehnologie și afaceri.

Printr-o serie de 20 de ateliere online, fetele tinere vor avea șansa să experimenteze dezvoltarea abilităților antreprenoriale și digitale și să înțeleagă cum pot îmbunătăți aceste competențe astfel încât să acceadă spre joburi în sectorul tech sau digital.  În plus, atelierele online EIT vor facilita interacțiunea participantelor cu modele de succes care vor împărtăși din experiențele și poveștile lor în timpul sesiunilor cu grupurile de fete.

Pentru a asigura un plus de incluziune, partenerii consorțiului din cele cinci țări se vor asigura să ofere aceste sesiuni fetelor care nu au mai participat la astfel de evenimente și că atelierele vor promovate pentru a încuraja participarea tinerelor din zone geografice mai izolate sau cu o rată mare de șomaj.

Istoric și contacte

EIT – European Institute of Innovation and Technology

EIT a fost inființat în anul 2008 cu scopul de a ajuta Europa în domeniul inovării. EIT este o inițiativă unică în UE, singura care integrează pe deplin afacerile, educație și cercetarea în cea mia mare rețea de inovare din Europa.  Institutul sprijină dezvoltarea parteneriatelor pan-Europene dinamice între universități de top, laboratoare de cercetare și companii.  Acestea sunt numite Comunități de Inovare și fiecare se ocupă de o provocare globală specifică.  Împreună cu partenerii lor, acestea oferă multiple activități de inovare și antreprenoriat în Europa.  Acestea includ cursuri educaționale care combină abilitățile tehnice și antreprenoriale, crearea de afaceri noi și accelerarea serviciilor și proiectele de cercetare în inovare.

Pentru mai multe informații vizitați eit.europa.eu & urmăriți EIT pe Twitter la @EITeu

Contact media EIT: press@eit.europa.eu, +36 307 889 875

1 https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-countries-commit-boost-participation-women-digital