În ultimele nouă luni, peste 500 de fete din Bulgaria, Grecia, Polonia, România și Spania au participat activ la atelierele online privind antreprenoriatul și competențele digitale finanțate de Institutul European de Inovare și Tehnologie. Atelierele au fost organizate de consorțiul Certiport Europe din cele cinci țări și au fost astfel concepute încât să trezească spiritul antreprenorial în rândul fetelor. Certiport crede cu fermitate că, având un nivel adecvat de pregătire și de orientare, fetele vor putea prospera în economia și societatea digitală și vor putea participa pe deplin la construirea unui viitor luminos în Europa prin intermediul inovației.

Europa are nevoie de un bazin de talente cu competențe digitale. Cu toate acestea, raportul Comisiei Europene „Femeile în era digitală subliniază faptul că, în ciuda cererii tot mai mari de specialiști în TIC și profiluri digitale, procentul de europeni cu formare în domeniul TIC este, de fapt, în scădere.  Deși această tendință este comună pentru ambele sexe, există semnificativ mai puține femei, comparativ cu numărul bărbaților, care urmează cursuri de formare și care ocupă locuri de muncă în domeniul TIC și doar 17% dintre specialiștii în TIC sunt femei.

Martin Kern, Director EIT

Acest proiect a făcut parte din Planul de Acțiune pentru Educația Digitală adoptat de Comisia Europeană, care sprijină dezvoltarea competențelor digitale în educație în întreaga Europă. Concret, acesta contribuie la acțiunea „Formarea de competențe digitale și antreprenoriale pentru fete”, axată pe promovarea modelelor pozitive și pe consolidarea competențelor antreprenoriale și a celor digitale, pentru a reduce decalajul de gen și pentru a stimula participarea femeilor în domeniile științei, tehnologiei și al afacerilor.

În cursul anului 2020, consorțiul Certiport Europe a organizat 2 ateliere față-în-față și 18 ateliere virtuale, prin intermediul cărora 550 de tinere au avut șansa să experimenteze dezvoltarea abilităților antreprenoriale și a competențelor digitale și să înțeleagă cum își pot îmbunătăți aceste competențe, astfel încât să aibă acces mai ușor la joburi din sectorul tehnologiei sau din cel digital. În cadrul atelierelor, participantele au interacționat cu modele de succes, care le-au împărtășit experiențele și entuziasmul, punându-le la dispoziție idei inspirate de viitor.  Deși atelierele s-au încheiat la sfârșitul lunii octombrie 2020, fiecare participantă va avea ocazia să își perfecționeze în continuare competențele antreprenoriale sau digitale prin intermediul unor licențe gratuite de exerciții puse la dispoziție de Certiport Europe, valabile în următoarele 12 luni.

Atelierele au generat un real interes în rândul participantelor, sugerând partenerilor Certiport ideea de a planifica și alte astfel de evenimente în anul 2021.

Prezentare și informații de contact

EIT – Institutul European de Inovare și Tehnologie

EIT a fost înființat în anul 2008 cu scopul de a ajuta Europa în domeniul inovării. EIT reprezintă o inițiativă unică în Uniunea Europeană, singura care integrează pe deplin afacerile, educația și cercetarea în cea mai extinsă rețea de inovare din Europa. Institutul sprijină dezvoltarea parteneriatelor pan-europene dinamice între universități de top, laboratoare de cercetare și companii.  Acestea sunt denumite Comunități de Inovare și fiecare se ocupă de o anumită provocare globală.  Împreună cu partenerii lor, aceste Comunități pun la dispoziție, în întreaga Europă, diverse activități de inovare și antreprenoriat.  Astfel de activități includ cursuri de formare, care combină abilitățile tehnice și antreprenoriale, servicii de creare și accelerare a afacerilor, precum și proiecte de cercetare bazate pe inovare.

Pentru mai multe informați, vă rugăm accesați eit.europa.eu și urmăriți EIT pe Twitter @EITeu

Date de contact EIT pentru presă: press@eit.europa.eu, +36 307 889 875